ΚΟΣΤΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

Πόσο κοστίζει μία ιστοσελίδα;

Πόσο κοστίζει ένα eshop;

 

Ερωτήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά κατά κόρον. Ερωτήσεις, που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και ερωτήσεις σε τηλεπαιχνίδι! 100; 1.000; Ή μήπως 5.000 ευρώ; Ναι, το εύρος των τιμών που μπορεί να βρει κάποιος στο κόστος ιστοσελίδας κάπου εκεί κυμαίνεται.

Ποια είναι όμως η σωστή απάντηση στο πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα;

Πάγια έξοδα που πληρώνονται μια φορά κάθε χρόνο

Τα παρακάτω έξοδα, τα οποία είναι γνωστά και ως κόστος διατήρησης ιστοσελίδας, είναι σίγουρο πως θα τα συναντήσετε όπου κι αν απευθυνθείτε καθώς δεν υπάρχει ιστοσελίδα χωρίς όνομα χώρου και φιλοξενία σε server.

1. Αγορά και ανανέωση ονόματος χώρου (domain name)

2. Φιλοξενία ιστοσελίδας
Κάθε ιστοσελίδα για να «υπάρχει» στο διαδίκτυο πρέπει να φιλοξενείται κάπου. Στην ουσία αυτό το «κάπου» είναι ένας υπολογιστής, γνωστός και ως server, που μέσα του έχει αποθηκευμένα τα αρχεία της ιστοσελίδας και δουλειά του είναι να τα στέλνει όταν κάποιος χρήστης μπει την επισκεφτεί.

3. Συντήρηση και ανανέωση ιστοσελίδας (extra)
Μια ιστοσελίδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όχι κάτι στατικό. Έτσι λοιπόν, πέρα από τις ανανεώσεις του περιεχομένου (φωτογραφίες, κείμενα κτλ.) που μπορεί να γίνουν κατά καιρούς, χρειάζονται και κάποιες αναβαθμίσεις στο λογισμικό της για να λειτουργούν όλα εύρυθμα αλλά και για να παραμένει ασφαλής.

your website hosting
Kατασκευή ιστοσελίδας Πειραιάς

Εφάπαξ έξοδα

Τα έφαπαξ έξοδα για την κατασκευή μίας ιστοσελίδας εξαρτώνται από τις βασικούς παράγοντες

 1. Είδος επαγγελματικής ιστοσελίδας. Όλες οι ιστοσελίδες δεν είναι ίδιες. Έτσι, και το κόστος της κάθε μιας διαφέρει. Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα για ηλεκτρονικό κατάστημα δε μπορεί να έχει το ίδιο κόστος με μια ιστοσελίδα εταιρικής προβολής. Ο λόγος είναι απλός. Χρειάζονται πολύ παραπάνω εργατοώρες για να δημιουργηθεί.
 2. To κόστος ιστοσελίδας είναι διαφορετικό για νέα ιστοσελίδα ή ανασχεδίαση. Συνήθως το κόστος για την ανασχεδίαση μιας ιστοσελίδας είναι ελαφρώς μικρότερο από τη δημιουργία μιας νέας. Αυτό που προτείνουμε εμείς, είναι να ξεκινήσετε από λευκό καμβά γιατί απλά, αν ήδη έχετε ιστοσελίδα και είστε ικανοποιημένοι γιατί να την αλλάξετε; Μάλλον κάτι δεν θα πηγαίνει καλά. Το πείραγμα ενός ήδη μη λειτουργικού design λέγεται πασάλειμμα. Μην κάνετε πασαλείμματα!
 3. Σχεδίαση & Κατασκευή ιστοσελίδας. Βασική διευκρίνιση: Άλλο σχεδίαση ιστοσελίδων και άλλο κατασκευή ιστοσελίδων.. Η σχεδίαση αφορά το αισθητικό κομμάτι, την διεπαφή του χρήστη με την ιστοσελίδα, την επιλογή των χρωμάτων, την θέση των διάφορων αντικειμένων κτλ. και την αναλαμβάνει ο Web Designer. Ένας παράγοντας λοιπόν σχετικά με το κόστος επαγγελματικής ιστοσελίδας έχει να κάνει με την σχεδίαση, καθώς θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε κάποιο έτοιμο πρότυπο ή θέλετε κάτι που θα σχεδιαστεί αποκλειστικά για την επιχείρησή σας. Στη δεύτερη περίπτωση το κόστος είναι μεγαλύτερο όπως είναι φυσικό αλλά μόνο έτσι εξασφαλίζετε τη μοναδικότητα της επιχείρησής σας στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του internet. Η κατασκευή αφορά την υλοποίηση της ιστοσελίδας με την συγγραφή κώδικα, την αποσφαλμάτωση, τη δοκιμή σε διάφορες συσκευές κτλ. και την αναλαμβάνει ο Web Developer. Ο κώδικας θα πρέπει να είναι καλογραμμένος και «καθαρός» γιατί μπορεί να μην τον βλέπετε, αλλά είναι αυτός που κάνει όλη τη δουλειά στο παρασκήνιο.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ιστοσελίδας

Πέρα από τους τρεις παραπάνω, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος όπως:

 • Έχετε έτοιμα γραφιστικά ή θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα;
 • Έχετε λογότυπο για χρήση στο internet;
 • Έχετε κείμενα ή θα χρειαστεί να γραφούν νέα;
 • Θέλετε να ανανεώνετε μόνοι σας την ιστοσελίδα;
 • Τι στόχους έχετε από την ιστοσελίδα σας;
 • Θα χρειαστεί η ιστοσελίδα σας SEO;
 • Χρειάζεται η ιστοσελίδα σας Blog; Αν ναι, ποιος θα αναλάβει τη συγγραφή των άρθρων;
 • Πως θα διαφημίσετε την ιστοσελίδα σας;
your website team

Πόσο κοστίζει όμως τελικά μία ιστοσελίδα;

 

Όπως θα καταλάβατε η πιο έντιμη απάντηση θα ήταν το “εξαρτάται“. Ελπίζουμε όμως ότι ήδη έχετε αρχίσει να σκέφτεστε κάποια πράγματα και να βάζετε στη σειρά τις ανάγκες της δικής σας ιστοσελίδας με βάση τους στόχους της επιχειρήσης σας.

Σίγουρα η ποιοτική και στοχευμένη κατασκευή ιστοσελίδων που αποδίδει δε μπορεί να είναι φθηνή. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως πρέπει να είναι και πανάκριβη.

Το ιδανικό είναι να βρείτε τη χρυσή τομή στη σχέση ποιότητας και τιμής.